Reformagenda lanserad
Den 8 november lanserades vår reformagenda. Vi har utarbetat 16 skarpa förslag för att påskynda byggandet av bostäder. Det handlar både om att se över befintlig lagstiftning och förordningar, men också om att effektivisera berörda myndigheters arbetssätt och främja en ökad samverkan.
Pressmeddelande 2022-11-08
16 förslag på reformer för att snabba upp tiden från idé till bygglov
Idag lanserar Initiativet Bygg i Tid en reformagenda med 16 skarpa förslag för att påskynda byggandet av bostäder. Det handlar både om att se över befintlig lagstiftning och förordningar, men också om att effektivisera berörda myndigheters arbetssätt och främja en ökad samverkan.
– Idag tar det i snitt fem år från att en planprocess inleds till dess att ett första spadtag kan tas. Det bromsar upp bostadsbyggandet och påverkar hela samhällsutvecklingen. Det vill vi ändra på, säger Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef JM.
Tillsammans med ett antal experter och branschaktörer har Initiativet arbetat fram 16 konkreta förslag till områden att reformera. Några av hörnpelarna i reformagendan är.
-
Bostadsbyggande behöver betraktas som ett angeläget samhällsintresse och därför ges en större tyngd i avvägningar mot andra samhällsintressen som exempelvis strandskydd, riksintresse och artskydd. Det handlar främst om att åstadkomma en bättre samordning mellan plan- och bygglagen och miljöbalken.
-
Tillämpningen av regelverk behöver förtydligas inom områden som utbyggnad av allmän plats i exploateringsavtal, och upphandling och återvinning av moms knutet till detta.
-
Det behöver också skapas vidareutbildningar med inriktning på stadsbyggande och myndighetsutövning – riktat till kommunala detaljplanehandläggare, men också till tjänstemän på länsstyrelserna och branschens projektledare.
-
Reformagendan innehåller även förslag kring områden som införande av ett nationellt ärendehanteringssystem, effektivisering av lantmäteriförrättningar, förtydligande av Länsstyrelsens ansvar för bostadsförsörjningen samt kommunernas debitering av plankostnader.
Under arbetet med reformförslagen har, i kartläggning och intervjuer, bilden stärkts av att utredningsbördan i planärenden ökat väsentligt under senare år. Såväl målkonflikter i lagstiftningen som intressekonflikter mellan olika aktörer driver fram allt fler och alltmer komplicerade utredningar. Det är numera inte ovanligt att en genomsnittlig planprocess inbegriper 20-30 utredningar inom olika sakområden.
– Vår ambition är att skapa en öppen och konstruktiv dialog mellan samhällsbyggandets aktörer och framförallt att gå från ord till handling. Att få till kortare ledtider inom plan- och tillståndsprocesser är komplext och kräver ett helhetsgrepp – något som vi har försökt att ta. Vi gör inte anspråk på att ha alla svaren, men vi bedömer att vår reformagenda har goda förutsättningar att ge betydande och snabba resultat, säger Mårten Lilja, vice VD Riksbyggen.
Hela rapporten med reformförslagen finns att läsa på www.initiativetbyggitid.se
Mediekontakt:
Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid, telefon: 08-782 87 85, 073-432 67 78.