top of page
Aktuellt

7 mars 2025
Seminarium 12/3 kl 13:00
”Utbyggnad av allmän plats och VA vid stadsutveckling” med Sveriges Kommuner och Regioner och Initiativet Bygg i Tid. 

Olika och komplexa frågeställningar hanteras vid stadsutveckling. Överväganden som rör kostnader och utförande av infrastruktur, dvs. utbyggnad av allmän plats, har ofta en direkt påverkan på planeringens innehåll och möjlig utbyggnad. Ökad förståelse för de möjligheter och begränsningar som ges av gällande lagstiftning, teknik och ekonomi kan bidra till ökad genomförbarhet med rätt kvalitet - ett mer effektivt stadsbyggande.
 
Med utgångspunkt i Bygg i tids rapport "Utbyggnad av allmänna anläggningar vid stadsutveckling" går vi igenom hur man kan tänka kring utbyggnad av allmänna anläggningar och de rättsliga förutsättningar som gäller enligt PBL, LOU/LUF, LAV och ML. Olika insikter och perspektiv ges av Mats Gustafsson, Samhällsbyggnadschef i Trosa kommun, Erik Pelling, KSO i Uppsala kommun, Nancy Mattsson/ Byggitid, Sara Bolander/ JM, Erik Olsson/ Kahn Pedersen Advokater, Germund Persson SKR, Olof Moberg SKR – allt modererat av Johan Sjöstrand SKR.

Seminariet är digitalt och hålls den 12 mars kl 13-16. Sista anmälningsdag 10 mars.

 

Läs mer och anmäl dig till seminariet här >

19 februari 2025
Ineffektivt, dyrt, osäkert – vanliga människor och svenskt bostadsbyggande förtjänar bättre

DEBATT | Långa handläggningstider. Höga avgifter. Myndighetens insatser är inte tillräckligt effektiva. Riksrevisionens kritik mot statliga lantmäteriets verksamhet (RiR 2022:3) blev hård. Också Statskontoret pekade på flera faktorer som hämmar samhälls- och bostadsbyggandet. Slutsatsen att förekommande brister nu måste åtgärdas förvånar väl därför ingen, skriver Bygg i tids ordförande Nancy Mattsson.

Initiativet Bygg i tid, som samlar fem av Sveriges främsta bostadsutvecklande bolag, har med sin reformagenda gett 16 konkreta förslag för att samhällsbyggandet ska bli mer effektivt. Ett rör just lantmäterimyndigheterna och beskriver hur arbetssätt och lagstiftning behöver förändras.

Regeringen har glädjande nog gett en särskild utredare i uppdrag att se över förutsättningar att bedriva en effektiv, enhetlig och rättssäker fastighetsbildning i hela landet. Utredningen, som pågått i snart ett år, får antas ha kommit långt i sitt förslagsarbete.

 

Läs hela debattartikeln här >

29 januari 2025
Slopat strandskydd vid bäckar löser inte låsningar i våra städer

DEBATT | Det lättade strandskyddet är ett litet steg på rätt väg, men det gynnar främst enskilda i glesbygd. Det behövs större reformer i strandskyddet för att bostadsförsörjningen ska underlättas, menar Bygg i tids ordförande Nancy Mattsson, som efterlyser möjligheter för kommunerna att väga in samhällsintresset av nya bostäder mot eventuell skyddsvärd natur.

Regeringen meddelar att strandskyddet för insjöar som ”uppgår till en hektar eller mindre” och ”vattendrag vars bredd är två meter eller smalare” kan slopas. Liksom strandskyddet för sjöar eller vattendrag som anlagts efter 30 juni 1975. Det är välkomna förslag. Men Bygg i tid menar att slopat strandskydd vid bäckar och småsjöar inte löser det större problemet med strandskyddets låsningar för bostadsförsörjningen i våra städer.

Regeringens förslag utlöser oro på vissa håll: Oro över de negativa konsekvenser förslaget kan ge för livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten; över att allmänhetens tillgång till stränder påverkas negativt. Kritikerna menar att vattendragen riskerar att bebyggas och viktiga naturvärden gå förlorade.

Diskussionen om strandskydd handlar om avvägningar mellan olika intressen. Ett allmänt intresse av att skydda naturvärden och tillgänglighet visavi ett enskilt eller allmänt intresse av att använda mark på lämpligt sätt. Värt att nämna här är att Sverige – likt övriga EU – har ytterligare skyddslagstiftning, såsom miljökvalitetsnormer och artskyddsförordning. Dessutom regleras byggande genom plan- och bygglagen.

 

Läs hela debattartikeln här >

12 december 2024
Ny rapport: Utbyggnad av allmänna anläggningar vid stadsutveckling 

Genomförandetekniska och ekonomiska villkor har avgörande betydelse för möjligheten att realisera ett stadsbyggnadsprojekt. Utbyggnad av allmän plats och kvartersmark kan underlättas genom samordning. Ibland uppstår dock osäkerhet vid tillämpning av regelverket, som i onödan är kostnadsdrivande och leder till tidsfördröjning.

 
Rapporten fokuserar på situationen där kommunen överlåter till exploatören att bygga ut och sedan överlämna allmän plats - utan ersättning - till kommunen. Frågor hanteras som rör utbyggnad av allmän plats och VA-anläggningar i relation till PBL, lagen om offentlig upphandling (LOU/LUF), lagen om allmänna vattentjänster (LAV) samt mervärdesskattelagen (ML). En arbetsmodell med tillämpningsexempel presenteras också, för att underlätta i frågor om kostnadsfördelning och upphandlingsplikt. 


Se även Boverkets vägledning  Exploateringsavtal - PBL kunskapsbanken - Boverket och Upphandlingsmyndighetens vägledning Upphandling av allmänna anläggningar och samhällsfastigheter vid exploatering | Upphandlingsmyndigheten


Med rapporten undanröjs förhoppningsvis några av de osäkerheter som idag saktar ner plan- och exploateringsprocesserna för nya bostäder.

Läs hela rapporten här >

25 november 2024
"Har inte släppt taget om bostadsministerns ben"
 

Det finns stora konsekvenser för samhället med de långa ledtiderna i byggandet. Men istället för att peka finger så har initiativet Bygg i Tid fokuserat på vad som kan göras för att korta ledtiderna.


För det finns mycket att lära av andra, samtidigt som bostadsministern tar
steg framåt för att genomföra den reformagendan som Bygg i Tid, med
ordförande Nancy Mattsson i spetsen, har presenterat. Det berättar hon på
ett seminarium på Västsvenska Handelskammaren.

Läs hela artikeln på Fastighetssverige.se >

5 september 2024
Rapportsläpp: Nationellt Ledtidsindex 2024: Kommunerna som visar vägen till fler bostäder och billigare byggande

Trosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.

Läs mer här >

27 juni 2024
Rapportsläpp: Samhällsbyggnadsprocesser tar för lång tid – ledningsförmåga och kompetens måste stärkas 

Initiativet Bygg i tid, som består av Besqab, JM, K-Fastigheter, Riksbyggen och Skanska, har sedan starten 2022 uppmärksammat de långa och växande ledtiderna för plan- och tillståndsprocesserna i bostadsbyggandet. Idag släpps en ny rapport där vi föreslår att det snarast inrättas en ny utbildning – projektledare samhällsbyggnad – i linje med ett av våra tidigare reformförslag.


För att driva processerna effektivt krävs ledarskap och beslutsförmåga, vilket förutsätter gedigen och bred sakkunskap, förmåga att hantera mål- och intressekonflikter, att planera planarbetets upplägg och innehåll samt att skapa konstruktiva samarbeten. Existerande kurser i projektledning täcker inte den unika kompetens som krävs för att driva plan- och tillståndsprocesser för komplexa samhällsbyggnadsprojekt. Under arbetet med rapporten har det tydligt framgått att det finns ett stort behov av en avancerad påbyggnadsutbildning.


Läs mer om våra insikter och förslag i den nya rapporten och hur vi kan arbeta för ett effektivare samhällsbyggande > 

23 augusti 2023
Initiativet Bygg i Tid, tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna, har lanserat Nationellt Ledtidsindex – en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna i ett urval av landets kommuner.

Den 23 augusti lanserades 2023 års index vid ett seminarium hos Stockholms Handelskammare. Under menyn ”Ledtidsindex” kan du bland annat ta del av rapporten och se seminariet i efterhand.

30 mars 2023
Här kan man se seminariet "Så får vi fler bostäder och hållbar stadsutveckling!" som genomfördes hos Stockholms Handelskammare den 29 mars och som fokuserade på behovet av ett bättre samspel mellan plan- och bygglagen och miljöbalken.


Medverkade i samtalet gjorde: Bygg i Tids ordförande Nancy Mattsson, Statssekreterare Johan Davidson, Generaldirektör Sjelvgren Anders, Generaldirektör Björn Risinger, Landshövding Helene Hellmark Knutsson, Byggföretagens VD Catharina Elmsäter-Svärd, avdelningschef tillväxt och samhällsbyggnad SKR Gunilla Glasare och advokat expert på miljölagstiftning Olof Hasselberg.

Seminariet modererades av Handelskammarens vice VD Daniella Waldfogel

GarBo4.jpg
GarBo3.jpg

23 mars 2023
Vid årets GarBo-dagen tilldelades Initiativet Bygg i Tid utmärkelsen "Årets branschsamarbete". Initiativets ordförande, Nancy Mattsson, tog emot priset.

Möte med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson

Möte bostadsministern 2023-01-11_2.jpg

Den 11 januari träffade Initiativet Bygg i Tid infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson för att presentera vår reformagenda.

Fr v: Johan Davidson, statssekreterare, Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid, Anders Erlandsson, vVD Skanska Sverige, Mårten Lilja, vVD Riksbyggen, Åsa Fredin, affärsområdeschef K-Fastigheter, Magnus Andersson, VD Aros Bostad.

Besqab_logo_svart_JPG_edited.jpg
JM_LOGO_RGB.png
K-FAST-logo-svart.png
Riksbyggen-logotyp.png
Skanska_logotype_blue_RGB.png
  • Twitter
  • LinkedIn

©2024 initiativetbyggitid.se.

bottom of page