top of page

Nationellt Ledtidsindex 2024:
Kommunerna som visar vägen till fler bostäder och billigare byggande

Initiativet Bygg i Tid, tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna, har lanserat Nationellt Ledtidsindex – en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna i ett urval av landets kommuner. 

Trosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.
 
- Bostadsbyggandet är historiskt lågt, trots en fortsatt stor bostadsskuld. De bakomliggande faktorerna styrs i mycket av omvärlden. Samtidigt har processeffektivitet en betydande påverkan. Just detta kan lokala beslutsfattare göra något åt. Vi gratulerar Trosa, Karlstad och Västerås, och hoppas att fler kommuner inspireras av deras kvalitets- och resultatmedvetna arbete, säger Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.
 
Nationellt Ledtidsindex visar också att fortsatt ökade utredningskrav driver kostnader på ett sätt som ytterligare fördyrar nyproduktion av bostäder. Kommunernas genomsnittliga ledtid har också blivit längre, trots att antalet ärenden sjunkit.
 
-  Ledtiderna måste kortas för att inte hindra bostadsbyggande. Skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år i stället för mer rimliga 2,5 år, är att drygt 4 000 färre bostäder kunnat byggas. Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.
 
Enligt Nationellt Ledtidsindex finns även ett samband mellan valår och längre ledtider. Allt mer komplexa projekt i kombination med minskade resurser till handläggare är andra faktorer med negativ påverkan på ledtiderna.
 
-   Ökade utredningskrav, färre handläggare och kommande valår riskerar att hålla tillbaka bostadsbyggandet, även om Riksbanken går vidare med aviserade räntesänkningar, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.
 
Nationellt Ledtidsindex är en sammanvägning av variabler som relaterar till ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Tyngdpunkten ligger på att mäta tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesser.
 
Årets vinnare – små kommuner:
Trosa


Årets vinnare – medelstora kommuner
Karlstad


Årets vinnare – stora kommuner
Västerås


Årets klättrare – alla kategorier
Halmstad
 
Priset Årets Klättrare delas ut till en kommun som tydligt utfört förbättringsarbete under året och har klättrat flest placeringar jämfört med föregående års mätning. Vinnare 2024 är Halmstads kommun.
 
Mediekontakter:
Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid, telefon: 08-782 87 85, 073-432 67 78
Anna Broman, näringspolitisk expert Byggföretagen, telefon: 08-698 58 62,072-708 58 62
Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, telefon: 08-613 57 32, 070-829 57 32

Ladda ner rapporten Nationellt Ledtidsindex 2024 här

Nationellt Ledtidsindex 2023

Initiativet Bygg i Tid, tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna, har lanserat Nationellt Ledtidsindex – en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna i ett urval av landets kommuner. 

Den 23 augusti lanserades 2023 års index vid ett seminarium hos Stockholms Handelskammare. Indexet visar på stora skillnader mellan kommunerna och på vikten av effektiva arbetssätt. Genomsnittligt resultat för kommunerna i undersökningen är 60 av möjliga 100. De vinnande kommunerna i respektive storlekskategori är:


Små kommuner: Trosa (86 av 100)
Medelstora kommuner: Kalmar (77 av 100)
Stora kommuner: Gävle (75 av 100)


I kategorin stora kommuner får därutöver Lunds kommun ett hedersomnämnande, eftersom kommunen lyckats hantera ett stort antal detaljplaner och bibehållit korta ledtider samtidigt som man varit kostnadseffektiva.

  • Välkommen att ladda ner rapporten "Nationellt ledtidsindex – kommuner med effektiva plan- och byggprocesser här (PDF).

  • Läs hela pressmeddelandet här (PDF).

  • Du kan se seminariet i efterhand här: https://www.youtube.com/watch?v=v7BeIe7Jl1g

  • Presentationen som beskriver tillvägagångssätt och metod bakom indexet finns här (PDF).

bottom of page